Läsnäolon lisääminen

Mitä on tietoinen läsnäolo?

Nykypäivänä meidän tarkkaavaisuuttamme ja keskittymistämme häiritsevät äärettömän monet asiat: älypuhelimet ilmoittavat itsestään tiheään tahtiin, sähköposti kilahtaa monta kertaa tunnissa, tekemättömät asiat pyörivät ympyrää mielessämme jättämättä meitä rauhaan. Tämä aiheuttaa sen, että tarkkaavaisuutemme on jatkuvasti hajaantuneena. Saatat myös ihan normaaleissa ihmissuhdetilanteissa havahtua siihen, että et ollut läsnä tai kuunnellut oikeasti, mitä toisella oli sanottavaa.

Saatamme myös luulla tosissamme, että monen asian yhtäaikainen tekeminen on tehokasta ja tuottavaa. Tällainen “multitasking” on kuitenkin pidemmän päälle tehotonta, ja tarve keskittyvään mieleen korostuu. Usein yritämme ratkoa tekemättömiä töitä vain tekemällä niitä lisää ja mahdollisimman nopeasti yhtä aikaa. Kuitenkin rajaamisen ja priorisoinnin taito on sellainen kyky, jota tarvitaan kipeästi nykypäivän työelämässä. Asioiden tekeminen huolellisesti ja keskittyneesti lisää työn tehokkuutta, mutta myös työntekijän kokemusta mielekkäästä työstä. 

Kuitenkaan aina häiriötekijät eivät ole pelkästään ulkoisia, vaan usein keskittymistä häiritsee meidän oma, levoton sisäinen maailmamme.  Ajatukset vievät usein mukanaan ja saavat huomiomme kiinnittymään epäolennaisuuksiin. Yhtenä ratkaisuna on tietoinen läsnäolo, jonka avulla voit parantaa mm. keskittymiskykyäsi. 
Tietoinen läsnäolo (eli mindfulness) on tietoisuutta meneillään olevasta hetkestä. Se on läsnäoloa tässä ja nyt.  Se on tietoisuutta siitä, mitä mielessäsi, kehossasi ja ympäristössä tapahtuu. Mielellämme on luonnollinen taipumus vaeltaa usein menneessä tai tulevassa ja sen vuoksi tämä meneillään oleva ainutlaatuinen hetki saattaa vierähtää ohi huomaamatta. 

Kiireiseltä, stressaavalta ja suorittamiselta tuntuva elämä saattaa muuttua selkeämmäksi vain sen vuoksi, että saamme yhteyden tähän nykyhetkeen.


​​Katso videolta, miksi tietoista läsnäoloa kannattaa tehdä ja millaisia hyötyjä siitä on.

VALMENNUSPOLKU

 OSAT 3-5

Osat 1-2

VALMENNUS JATKUU

3. TAPAAMINEN

RYHMÄVALMENNUS

1. TAPAAMINEN

2. TAPAAMINEN

Miten tietoista läsnäoloa
voi harjoitella?
Tietoista läsnäoloa voi harjoittaa monella eri tapaa, missä vain ja milloin vain. Perinteisesti tietoisen läsnäolon harjoittaminen aloitetaan hengitysharjoituksilla. Hengitys kulkee aina meidän mukanamme, joten emme ole riippuvaisia paikasta ja voimme aina tilanteen tullen keskittyä omaan hengitykseemme.

Voit aloittaa tietoisen läsnäolon vahvistamisen päivittäisillä harjoituksilla. Harjoittelun tulee olla säännöllistä, jotta se muodostuu rutiiniksi ja kehittyy. Aluksi harjoitusten tulisi olla lyhyitä  (5-10 minuuttia), jotta harjoittelun aloittaminen olisi helppoa. Ethän herpaannu, jos ja kun ajatuksesi lähtevät harhailemaan kesken harjoituksen. Tämä on täysin luonnollista ja sitä tapahtuu kokeneillakin meditaatioharjoittajilla. Tietoisen läsnäolon ydin onkin nimenomaan siinä, että huomaamme ajatuksemme kulkeutuneen jonnekin muualle, ja tuomme lempeästi keskittymisen takaisin hengittämiseen.

Tietoinen läsnäolo arjessa

Tietoista läsnäoloa voi harjoittaa aivan tuiki tavallisissa arjen askareissa. Ruokaa laittaessasi voit keskittyä siihen, millaisia ääniä ruuanlaitosta kuuluu: poreileva keitinvesi pulputtaa kattilassa, pihvit tirisevät liedellä. Voit myös aistia, miltä ruoka tuntuu käsissäsi ja miltä lopulta lautasella oleva ruoka maistuu suussasi, millaisia eri makuja nousee kielelle. Tämä saattaa kuulostaa alkuun sinusta omituiselta ja hassulta, mutta ideana on lisätä tietoisuutta meneillään olevista hetkistä keskellä kiireistä arkea. Jos paahdamme vain pää kolmantena jalkana asiasta toiseen, ne merkitykselliset arjen hetket saattavat mennä ohi. Voit myös harjoittaa tietoisuutta silloin, kun olet rakkaittesi kanssa. Saatamme liian usein vuorovaikutustilanteissa olla henkisesti poissa, vaikka ne tilanteet ovat usein niitä, mistä me ihmiset eniten saamme voimaa ja nautintoa. Jätä siis puhelin seuraavan kerran piirongin laatikkoon ja keskity aidosti olemaan läsnä.
TEHTÄVÄ 
 1. Tehtävä 1
  Valitse päivästäsi ajankohta, jolloin teet 5-10 minuutin tietoisen läsnäolon hengitysharjoituksen. Mindfulnessiin liittyviä hyviä applikaatioita ovat esim. Calm ja Leena Pennanen Mindfulness, joista löytyy 5-7 päivän valmiita harjoitusohjelmia.
 2. Pohdinta
  Miltä tuntui lisätä tietoista läsnäoloa? Mikä tuntui erityisen mukavalta? Mikä haastavalta?
 3. Tehtävä 2
  Valitse päivästäsi arjen hetki, jolloin teet tietoisen läsnäolon harjoituksen. Hetki voi olla mikä tahansa: hampaiden pesu, peseytyminen, siivous, lasten kanssa leikki, kävely, liikunta...

LÄHETÄ VASTAUS VALMENTAJALLESI

Lähetä vastaus sähköpostitse esim. word- tai pdf-muodossa. Käymme vastauksiasi läpi seuraavassa sparraustapaamisessa.
Etkö ole varma kuka on valmentajasi? Kysy chatista! 

 1. Rosa-Maria Tuisku
  Phillips@mail.com
  Työhyvinvointivalmentaja
  rosa-maria.tuisku@motione.fi
 2. Oona Malinen
  Phillips@mail.com
  Työhyvinvointivalmentaja
  oona.malinen@motione.fi
 3. Marisa Koski
  Phillips@mail.com
  Työhyvinvointivalmentaja
  marisa.koski@motione.fi
 4. Saara Suutarinen
  Phillips@mail.com
  Työhyvinvointivalmentaja
  saara.suutarinen@motione.fi