Tietoista läsnäoloa voi harjoittaa monella eri tapaa, missä vain ja milloin vain. Perinteisesti tietoisen läsnäolon harjoittaminen aloitetaan hengitysharjoituksilla. Hengitys kulkee aina meidän mukanamme, joten emme ole riippuvaisia paikasta ja voimme aina tilanteen tullen keskittyä omaan hengitykseemme.
Voit aloittaa tietoisen läsnäolon vahvistamisen päivittäisillä harjoituksilla. Harjoittelun tulee olla säännöllistä, jotta se muodostuu rutiiniksi ja kehittyy. Aluksi harjoitusten tulisi olla lyhyitä (5-10 minuuttia), jotta harjoittelun aloittaminen olisi helppoa. Ethän herpaannu, jos ja kun ajatuksesi lähtevät harhailemaan kesken harjoituksen. Tämä on täysin luonnollista ja sitä tapahtuu kokeneillakin meditaatioharjoittajilla. Tietoisen läsnäolon ydin onkin nimenomaan siinä, että huomaamme ajatuksemme kulkeutuneen jonnekin muualle, ja tuomme lempeästi keskittymisen takaisin hengittämiseen.
Tietoinen läsnäolo arjessa
Tietoista läsnäoloa voi harjoittaa aivan tuiki tavallisissa arjen askareissa. Ruokaa laittaessasi voit keskittyä siihen, millaisia ääniä ruuanlaitosta kuuluu: poreileva keitinvesi pulputtaa kattilassa, pihvit tirisevät liedellä. Voit myös aistia, miltä ruoka tuntuu käsissäsi ja miltä lopulta lautasella oleva ruoka maistuu suussasi, millaisia eri makuja nousee kielelle. Tämä saattaa kuulostaa alkuun sinusta omituiselta ja hassulta, mutta ideana on lisätä tietoisuutta meneillään olevista hetkistä keskellä kiireistä arkea. Jos paahdamme vain pää kolmantena jalkana asiasta toiseen, ne merkitykselliset arjen hetket saattavat mennä ohi. Voit myös harjoittaa tietoisuutta silloin, kun olet rakkaittesi kanssa. Saatamme liian usein vuorovaikutustilanteissa olla henkisesti poissa, vaikka ne tilanteet ovat usein niitä, mistä me ihmiset eniten saamme voimaa ja nautintoa. Jätä siis puhelin seuraavan kerran piirongin laatikkoon ja keskity aidosti olemaan läsnä.