Katse kohti sinulle tärkeitä asioita

Jokainen askel reitilläsi on siis valinta, joka rakentaa matkaasi sinulle tärkeään suuntaan. Se on teko, jonka valitset tehdä juuri sillä hetkellä. Arvojen toteuttaminen on juuri näitä pieniä tekoja. On kuitenkin syytä tehdä ero tavoitteiden ja arvojen välille. Arvoa kohti voit kulkea, mutta se ei ole päämäärä tai lopputulos ja sitä ei voi saavuttaa. Tavoite taas voi olla matkalla oleva maamerkki, jonka avulla suunnistat kohti etelää. Sen voi saavuttaa ja saavuttamisen jälkeen teet itsellesi uuden tavoitteen, eli lähdet kulkemaan kohti seuraavaa vuorenhuippua, joka vie sinua taas kohti valitsemaasi suuntaa, etelää.

Katso videolta lisää tietoa arvoista ja miksi kannattaa elää arvojen mukaista elämää.
Haluamme heti alkuun sinun pohtivan seuraavia kysymyksiä:

Mikä sinulle on tärkeää elämässäsi?
Mihin käytät aikaasi?
Käytätkö aikaasi itsellesi tärkeisiin asioihin, joista nautit?
Mitä todella haluat elämältäsi?


Yllämainittuihin kysymyksiin saattaa olla yhtäkkiseltään vaikea vastata, ja ensimmäisen valmennusvaiheen tarkoitus onkin auttaa sinua pohtimaan näitä asioita kirkastamalla sinulle tärkeitä arvoja, jotka tekevät elämästäsi elämisen arvoista.

Mitä arvot ovat? 

Arvot ovat jotain sellaista, jota juuri sinä pidät tärkeänä ja merkityksellisenä. Ne ovat sinun valitsemiasi suunnannäyttäjiä elämässäsi: ei ole hyviä tai huonoja, vääriä tai oikeita arvoja. Arvot voivat myös muuttua elämän aikana kokemusten myötä. Arvot ovat henkilökohtaisia ja täydellisiä juuri sinulle. Tärkeitä arvoja voivat olla esimerkiksi terveys, koulutus, perhe tai yhteiskunnallinen toiminta. Arvot voidaankin ajatella ikään kuin suuntina, joita kohti olet päättänyt kulkea.

​Kuvitellaanpa, että olet päättänyt kulkea kohti etelää. Etelä on suunnannäyttäjä, jota noudatat parhaalla mahdollisella tavalla. Joskus saatat eksyä reitiltä ja mutkia tulee hyvin todennäköisesti matkaan, mutta polkusi vie sinua kuitenkin koko ajan etelään. Etelä ei ole määränpää, johon lopulta saavut, vaan suunnannäyttäjä reitilläsi, jota seuraat. Arvot ovat näitä elämäsi suuntia, joita kohti kuljet.

VALMENNUSPOLKU

 OSAT 1-3

Osat 4-5

VALMENNUS JATKUU

3. TAPAAMINEN

RYHMÄVALMENNUS

1. TAPAAMINEN

2. TAPAAMINEN

TEHTÄVÄ 
Lue tai kuuntele ensin metafora


Sinun 80-vuotis syntymäpäivä -metafora 


"Pysähdy hetkeksi tämän hetkiseen paikkaan ja sulje silmäsi. Hengitä muutaman kerran syvään sisään ja ulos nenän kautta. Rentoudu. Hellitä. Unohda ympärillä tapahtuva ja keskity vain tähän hetkeen ja siihen mitä kuulet. Kuvittele itsesi tulevaisuudessa, sinun 80-vuotis syntymäpäivillä. Paikalle on kerääntynyt sinulle rakkaita ihmisiä. Sinun kaikki läheisimmät ja tärkeimmät henkilöt. Katsele ympärillesi ja huomioi rakkaasi. Tunne ilo ja onnellisuus, mikä sinut valtaa, kun mietit sitä, että olet elänyt pitkän ja merkityksellisen elämän. Seuraavaksi vieraat yksi kerrallaan kertovat sinusta muutaman sanasen juhlapuheen merkeissä. He puhuvat siitä, millainen sinä olet ja millainen elämäsi on ollut. He kertovat, mitkä asiat ovat saaneet sinut iloiseksi ja mihin olet käyttänyt kullan arvoisen aikasi. Mistä sinä välitit ja mitä pidit tärkeänä. Pohdi hetki näitä läheistesi sanoja ja mieti, mitä todella haluaisit kuulla heidän sanovan."

POHDINTATEHTÄVÄ
Tehtävässä pyydämme sinua listaamaan omia arvojasi kirjoittamalla. Pohdi juuri sinulle tärkeitä asioita! Voit käyttää apunasi antamiamme esimerkkiarvoja. Nämä ovat kuitenkin vain esimerkkejä, ja sinun arvosi voivat olla mitä vain! Istahda siis alas ja paneudu arvoihisi. Tehtävän avulla et tule pelkästään listaamaan arvoja, vaan myös pohtimaan niitä hieman syvällisemmin tukikysymyksiä apuna käyttäen. 

Pohdi asteikolla 1-10, kuinka tärkeä arvo on sinulle (1 = ei lainkaan tärkeä...10 = hyvin tärkeä). Pohdi myös, millä tavoin toteutat arvoasi tällä hetkellä päivttäisessä elämässäsi (1 = en ollenkaan...10 = huomioin arvoni päivittäisissä valinnoissa). Toivomme, että teet tehtävän rauhassa ja siihen paneutuen. Tehtävän tehtyäsi lähetä se valmentajallesi.
Esimerkkiarvoja ja tukikysymyksiä - voit pohtia jokaista, mutta vastata vain sinulle tärkeimpiin
 1. Terveys - Fyysinen ja/tai henkinen hyvinvointi
  Mitkä arvoistasi liittyvät terveyteen ja fyysiseen hyvivointiin (uni, ruokavalio, liikunta, tupakointi jne.)? Miten haluaisit pitää huolta kehostasi? Millaisen fyysisen kunnon haluaisit kehittää? Mitä henkinen hyvinvointi merkitsee sinulle? Miten haluaisit kehittää henkistä hyvinvointiasi?
 2. Työ
  Minkälaista työtä haluaisit tehdä? Minkälaisia henkilökohtaisia puoliasi haluaisit tuoda työpaikalle? Kuinka käyttäytyisit esimiestäsi, kollegoita ja työntekijöitäsi kohtaan? Millaisia ihmissuhteita haluaisit kehittää ja vaalia työyhteisössä? Mitä haluaisit tehdä työntekijöiden tai kollegoiden kanssa?
 3. Parisuhde
  Millainen kumppani haluaisit olla? Miten kohtelisit kumppaniasi? Minkälaisia henkilökohtaisia puoliasi haluaisit tuoda näkyviin parisuhteessa? Millaisen parisuhteen haluaisit rakentaa? Mitä asioita haluaisit tehdä kumppanisi kanssa?
 4. Perhesuhde
  Millainen äiti/isä, tytär/poika, sisar/veli haluaisit olla? Miten kohtelisit näitä ihmisiä? Minkälaisia henkilökohtaisia puoliasi haluat tuoda näkyviin näissä ihmissuhteissa? Millaiseen suuntaan haluaisit kehittää näitä ihmissuhteitasi? Mitä asioita haluaisit tehdä kyseisten ihmisten kanssa?
 5. Muut sosiaaliset suhteet
  Mitä sinulle merkitsee olla hyvä ystävä? Jos voisit olla paras mahdollinen ystävä, miten käyttäytyisit ystäviäsi kohtaan? Millainen on paras mahdollinen ystävyyssuhde? Mitä haluaisit tehdä ystäviesi kanssa?
 6. Koulutus ja itsensä kehittäminen
  Mitä arvostat oppimisessa, koulutuksessa ja valmennuksessa? Mitä uusia taitoja haluaisit hankkia itsellesi? Minkälainen jatkokouluttautuminen kiehtoo sinua? Millainen opiskelija ja oppija haluaisit olla?
 7. Yhteiskunnallinen toiminta
  Osallistuminen vapaaehtoistyöhön, luonnonsuojelutyöhön, kunnallispolitiikkaan tms. Mihin haluaisit toimintasi suuntautuvan näillä alueilla? Mikä sinua niissä miellyttää?
 8. Jokin muu? Mikä?
  Onko jokin muu asia, jonka koet tärkeäksi? Esim. rohkeus, uteliaisuus, auttaminen... Mitä tämä arvo tai asia merkitsee sinulle? Mitä haluaisit tehdä tämän arvon eteen?

LÄHETÄ VASTAUS VALMENTAJALLESI

Lähetä vastaus sähköpostitse esim. word- tai pdf-muodossa. Käymme vastauksiasi läpi seuraavassa sparraustapaamisessa.
Etkö ole varma kuka on valmentajasi? Kysy chatista! 

 1. Rosa-Maria Tuisku
  Phillips@mail.com
  Työhyvinvointivalmentaja
  rosa-maria.tuisku@motione.fi
 2. Oona Malinen
  Phillips@mail.com
  Työhyvinvointivalmentaja
  oona.malinen@motione.fi
 3. Marisa Koski
  Phillips@mail.com
  Työhyvinvointivalmentaja
  marisa.koski@motione.fi
 4. Saara Suutarinen
  Phillips@mail.com
  Työhyvinvointivalmentaja
  saara.suutarinen@motione.fi